Vi forstår os selv, hinanden og verden gennem fortællinger. Nogle gange er de hentet i virkeligheden og skal give os viden og indsigt, andre gange er de fiktive og skabt for at fremkalde følelser og erkendelser. Men hvad er det, der får dem til at virke? At vi fanges, fastholdes og vender tilbage?
Uanset om fortællingerne er fakta eller fiktion trækker de på nogle grundlæggende principper og gør brug af mange af de samme virkemidler for at nå deres publikum. Det handler bl.a. om budskaber, karakterer, spændingskurver, struktur, fremdrift og effektiv brug af udtryksmidler.
Nikolaj Christensen har for nyligt udgivet bogen Midt i fortællingen – en grundbog i audiovisuel dramaturgi, hvor han på baggrund af omfattende research, og et hav af eksempler og analyser, gennemgår fortællingens væsentligste grundpiller på tværs af fiktion, fakta, journalistik og tv-koncepter. Han trækker trådene fra de ældste inspirationskilder til den nyeste praksis, og han viser, hvordan inspirationen flyder på tværs af tider og genrer.
I dette oplæg vil han både fortælle om, hvor hans egen fascination af fortællekunsten kommer fra, hvordan den er blevet omsat til en grundbog om dramaturgi. Og så vil han give en introduktion til fem grundpiller som indgår i alle fortællinger. Der vil både være mulighed for at hente ny viden og få inspiration til, hvordan du kan få styr på eller kommer videre med de fortællinger, du selv vil give liv.
Om forfatteren
Nikolaj Christensen har i mere end tyve år undervist i og arbejdet med dramaturgi i DR, og på tv-stationer og produktionsselskaber i ind- og udland. I DR var han i år 2000 han en af hovedkræfterne bag udviklingen af dramaturgikurset Power TV. Siden 2006 har han undervist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i bl.a. dramaturgi, konceptudvikling og kreative processer. Undervejs har han arbejdet med praktisk tilrettelæggelse af egne produktioner og som konsulent på tv-redaktioner med fokus på koncept- og indholdsudvikling. Udgangspunktet for at skrive Midt i fortællingen, har været en vedvarende nysgerrighed på hvornår, hvordan og hvorfor historiefortælling i lyd og billeder fungerer.
Arrangementet er for medlemmer af Kreds 1 og det er gratis. Dog betales no-show-fee ved afbud efter den 8. juni.
Tid og sted:
Tirsdag den 13. juni kl. 17 – 19, Kunstforeningen på Gl. Strand.